Čočkový nákyp

Suroviny:

  • 200 g suché čočky
  • 5 lžic nahrubo mixovaných ovesných vloček
  • 1 mrkev nahrubo nastrouhaná
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • sůl
  • 1 lžíce oleje

Na to, jak uvařit čočku, je návod na mnoha místech. Já bych ráda vysvětlila svůj pohled na věc. Čočka je luštěnina, obsahuje tedy puriny - nadýmavé látky. Každý z nás má jinak citlivé zažívání a trávení. Při přípravě luštěnin obecně používám takové postupy, které co nejvíce eliminují působení nadýmavých látek na naše trávení. Postup je tento:

Čočku večer namočím. Ráno namáčecí vodu sliji, naliji novou studenou a čočku přivedu bez pokličky k varu. Pokud se na čočce tvoří pěna, sbírám ji a vyhazuji. Když se čočka začne vařit, vodu znovu sliji a naliji znovu studenou vodu. Znovu přivedu bez pokličky k varu a je-li třeba, sbírám opět pěnu. Když se čočka začne vařit, přidám kousek řasy Kombu (v množství zhruba plochu nehtu palce na 1 dospělou osobu), když mám, tak i saturejku, někdy bobkový list (ale to už podle toho, jak čočku zrovna připravuji. Řasu ale vždy, má pozitivní vliv na stravitelnost čočky a luštěnin obecně a také nám dodává minerály). Teď přiklopím pokličkou a nechám lehce 1 hodinu vařit.

U tohoto receptu si dávám pozor, abych neměla na čočce zbytečně moc vody. Mělo by jí tam být tolik, aby čočka byla ponořená. Je-li třeba, vodu během vaření doliji. 

Zatím, co se vaří čočka, připravím ostatní ingredience.

Lehce nasucho pomixuji vločky.

Nakrájenou cibuli dám na rozpálený olej, osolím a restuji.

Mrkev nastrouhám nahrubo.

Když je čočka uvařená, smíchám ji s ostatními ingrediencemi (vločky, restovaná cibule, mrkev, česnek, majoránka, je-li třeba dosolím). Směs dáme do vymazaného pekáčku, uhladíme, necháme zapéct cca 20-30 minut.

Čočkový nákyp je výborný s kysaným zelím, rýží natural a třeba napařenou brokolicí a mrkví.

Ještě bych se chtěla lehce zmínit o tom, proč čočku jím s rýží a zeleninou, když v Čechách máme zažito, že čočku podáváme s párkem, uzeným, nebo vejcem. Čočka je luštěnina a obsahuje převahu bílkovin. Zjednodušeně řečeno, ke správnému fungování potřebujeme, aby naše strava obsahovala mimo jiné sacharidy (ty jsou v obilovinách) a bílkoviny (ty jsou v luštěninách, masu, vejcích) a vlákninu, vitamíny, minerály (zelenina). Z toho vyplývá, že když jím čočku s párkem, dodávám tělu bílkovinu s bílkovinou. Ten kousek okurky v octě nám vitamínů moc nedodá. Nejen že se živočišné a rostlinné bílkoviny dohromady velmi špatně  tráví, většinou je to velmi nadýmavá kombinace. Také ale přetěžujeme ledviny, které musí najednou zpracovat dávku bílkovin. Čočku a obecně luštěniny kombinuji s nějakou obilovinou, tepelně upravenou zeleninou, kvašenou zeleninou.

Toť vše. Přeji, ať se dílo zdaří a chutná.♥