Nepečený kokosovo-ovocný dort

Suroviny

  • 100 g datlí (předem namočených) 
  • 200 g ovesných vloček (pro bezlepkovou variantu bezlepkové ovesné vločky) 
  • špetka soli
  • 3 lžíce kakaa

Krém:

  • 200 g bio kokosu
  • 5 lžic javorového sirupu
  • špetka soli
  • 5 g agaru (1/2 sáčku od firmy Natural)
  • 300 - 500 g ovoce (nejraději mám borůvky, pak je možné použít i pokrájené jahody, nektarinky, broskve)
kokosovo-borůvkový dort
kokosovo-borůvkový dort
kokosovo-jahodový dort

Postup

100g datlí – namočíme na 1 hodinu do 150 ml vody a pak rozmixujeme na jemno.

200 g ovesných vloček (pro bezlepkovou variantu se již dají sehnat za slušnou cenu bezlepkové ovesné vločky),

3 lžíce kakaa a

špetku soli

rozmixujeme nasucho v mixéru na mouku. Nevadí, zůstanou-li ve směsi sem tam hrubší kousky. Směs vysypeme na vál. Pak v mixéru rozmixujeme na jemnou pastu předem namočené datle i s namáčecí vodou. Datlovou pastu přidáme k rozmixovaným vločkám, rukama pěkně promícháme a zaděláme. Vznikne pružné, tak akorát tuhé těsto, které dáme ještě na chvíli do ledničky – vločky ještě nasají vodu a těsto ještě trochu zatuhne.

200 g sušeného bio kokosu

rozmixujeme ve stojacím mixéru na kokosové máslo. V tomto případě je bio kokos nutný, jinak se máslo nevytvoří. Pro vytvoření kokosového másla je třeba kokos mixovat a občas setřít vytlačený kokos ze stěn mixéru dolů. Chce to trochu trpělivosti, ale za pár minutek začne kokos řídnout, pak stačí ještě chvilku mixovat a výsledná řidší pasta je kokosové máslo. Necháme ho stát v mixéru a vrátíme se k vločkovému těstu. Vyndáme ho z ledničky a nastrouháme na hrubém struhadle do koláčové formy (o průměru 29 cm) asi 2/3 množství těsta. Formu není třeba vymazávat nebo vysypávat. Dlaní nastrouhané těsto trošku utlačíme, nevadí, že někde zůstane trošku vidět dno.

V hrnci přivedeme k varu:

300 ml vody

špetku soli

5 lžic javorového sirupu

a vmícháme do ní 5 g práškového agaru (1/2 sáčku agaru od firmy Natural) předem rozmíchaného ve 100 ml vody. Převaříme a odstavíme.

Znovu zapneme mixér a do mixujícího se kokosového másla vlijeme agarovou vodu. Promixujeme. Při zchlazování agar tuhne, takže se nebojte nalít agarovou vodu celou do mixéru, jde o to, aby směs neztuhla hned, ale až na koláči. Teplou promíchanou směs agarové vody a kokosového másla přelijeme zpět do hrnce a vmícháme do ní:

0,3 – 0,5 kg ovoce (např. borůvky, pokrájené jahody, nektarinky, broskve). Lze použít i zmrazené jahody, nebo borůvky, ale v tom případě je třeba nechat je předem trochu rozmrznout, protože vmícháním hodně studeného (zmrzlého) ovoce do agarovo-kokosové směsi dojde k rychlému zchlazování a tím i tuhnutí směsi. Je třeba rychle vmíchat ovoce a hned nalít na připravené těsto v koláčové formě a hned postrouhat zbytkem vločkového těsta.

Pak již necháme v ledničce zcela zchladnout a zatuhnout.

♠Přeji, ať se dílo podaří a dobrou chuť♠