TERMÍNY KURZŮ VAŘENÍ V ROCE 2023

Před každým kurzem vaření vždycky přemýšlím, co je to podstatné, co chci na kurzu předat, s čím chci pomoci, co bych chtěla, abyste si z kurzu odnesli. A už nějakou dobu se mé myšlenky točí okolo vás, kteří chcete sami pro sebe vařit zdravěji, někdo i bez masa, ale rodina jim to bojkotuje a vy jste pak jsou v situaci, kdy vyváříte odděleně pro sebe a pro rodinu, což je hrozně náročné a časem to stejně vede k rezignaci. Co si budeme povídat, každý z nás, když něco vyrobí, chce být v hloubi duše pochválen, chce, aby to někdo ocenil a my ženy máme přímo zakódováno, že ty děti prostě musíme nakrmit a když nám ty naše mňamky nejedí, vydržíme to chvilku, nebo větší chvilku, ale pak tomu stálému tlaku prostě podlehneme a přizpůsobíme se. 
Právě Vám chci ukázat, jak připravit zdravý a výborný pokrm najednou pro všechny strávníky a až na konci ho přizpůsobit odlišným nárokům v rodině. Připravíme různé varianty pokrmů najednou, aby se všichni najedli, byli spokojení a ještě ke všemu se po jídle cítili skvěle. Naplánovala jsem kurz vaření, kde vám ukážeme, jak tyto odlišné požadavky rodiny zvládnout. A myslím si, že nikdo z nich nakonec nepozná, že jí zeleninu a ne omáčku zahuštěnou moukou.

termín našeho kurzu vaření: neděle 12. listopadu 2023

časový rámec: 9.00 - 15.00

cena: 900,- Kč

kde: u nás v jídelně Zahrada

Jak je u nás zvykem, budeme vařit kompletní menu, tedy polévku, hlavní jídlo, dezert a navíc ještě něco, co si budete moci vzít třeba druhý den do práce, nebo k večeři. Českou omáčku už jsme vařili, tentokrát to bude trošku asijské:

polévka - asijská alá Tom Yum

hlavní jídlo – tofu nebo seitan alá kung pao ( + varianta s kuřecím masem), jáhlové placičky, pečená zelenina

svačina, večeře, nebo jídlo na druhý den do práce - jáhlový nákyp s dýní, kvašenou zeleninou a vlašskými ořechy

dezert -  jablečný crumble

Jak jsem již uvedla, ukážeme vám, jak připravit dvě verze pokrmu – veganskou a s masem, bez zdlouhavého vaření dvou odlišných jídel.

Ukážeme vám principy, jak zdravě zahušťovat bez použití jakékoli mouky, jak použít sezónní bylinky jinak než do salátu, poukážeme na kontrast chutí a textur… Samozřejmě, jak poskládat menu, aby obsahovalo vše, co je třeba.
A hlavně, ZDRAVĚ, U NÁS ZNAMENÁ I CHUTNĚ.

Na každý kurz je nutné se přihlásit. Počet účastníků je omezen (minimální množství 6 osob, maximální 12 osob). Přihlásit je možné prostřednictvím emailu (zahradapejr@seznam.cz), telefonu (776766971), nebo osobně v jídelně. Pro přihlášení je nutné uvést jméno, email, telefon a potravinové alergie nebo intolerance. Přihlásit se je možné nejpozději ve středu před konáním kurzu, tedy do 8. listopadu 2023. Prosím také o sdělení potravinové intolerance, nebo alergie.
 
Jídelna má společné prostory s obchodem, takže bude opět možné si i něco nakoupit.
Pokud se chceš naučit, nebo inspirovat, jak zdravě a hlavně chutně vařit z opravdových surovin, bez zahušťování moukou a škroby, bez glutamátů a umělých dochucovadel, bez mléka a vajec, nebo jak připravit zdravý dezert bez cukru, můžeme se setkat na mých kurzech vaření ve veganské jídelně Zahrada, na kurzu vaření s láskou a radostí.
 
Moc se těším na společné vaření, povídání, sdílení...♥

Podrobnější informace o kurzech vaření:

Energie, s jakou jídlo připravujeme, se nám vždy vrátí. A proto, nechceme-li se trávit, nebuďme otrávení, že zas musíme vařit. Vařme s láskou a radostí. Mysleme při krájení mrkve na to, jak je ona mrkev krásná, voňavá a zdravá. Mysleme při přípravě jídla na to, jak si pochutnáme, jak si dodáme do těla životadárnou energii, kterou potřebujeme.

Jednotlivé kurzy jsou sestaveny tak, abychom stihly uvařit celé menu. Tedy polévku, hlavní jídlo s přílohou a zeleninou. Vaříme s ohledem na biologické období, kdy kurz probíhá. Vždy připravíme ještě nějakou sladkou tečku. Dezerty připravujeme zdravě, bez pšeničné mouky, mnohdy bez mouky vůbec a hlavně bez cukru. Na každém kurzu se dozvíte, co by mělo být na talíři, aby byl zdravý a vyvážený.

Na kurzech se naučíte připravovat:

  • obiloviny (spousta z vás jistě ví, jak připravit jáhly, rýži, pohanku - já se snažím ukázat, jak si z těchto surovin připravit i placky, karbanátky, knedlíky, závitky, dezerty...)
  • luštěniny (někteří lidé znají jen čočku s párkem, nebo hrách. Přitom je tolik dalších chutných luštěnin. Ukazuji postupy, jak luštěniny uvařit, aby nenadýmaly. Dále připravujeme z luštěnin výborné karbanátky, guláše a dokonce i slaďoučký dezert bez cukru...)
  • zelenina (zde se dozvíš o různých způsobech úpravy zeleniny a ukážeme si i méně známe druhy zeleniny. Z dýně hokaido lze připravit výborná jídla, nejen dýňovou polévku...)
  • dezerty 
  • tofu variace (tofu je vynikající surovinou pro sladká i slaná jídla. Neupravené ho konzumuje kde kdo, já ukazuji, jak jej lze využít na přípravu zálivky na zapečené pokrmy, pomazánku, jako náhradu vajec, výborný dezert...)
  • svačinky (například pomazánky z luštěnin a zeleniny, obilné saláty se zeleninou, slané cizrnové zobání...)