PEČIVO - u nás vyráběné

pondělí - kváskové žitno-špaldové chlebánky

úterý - kváskový žitný chléb pečený

          - pohankový přirozeně bezlepkový chléb (na objednávku)

středa -  kváskový přirozeně bezlepkový chléb (na objednávku)

čtvrtek: kváskový žitný chléb pařený

Asi každému je jasné, jak vypadá pečený žitný chléb. Ale v naší jídelně připravujeme i pařený, tedy není pečený v troubě, ale je vlastně uvařený v páře. Nemá silnou opečenou kůrku, celkově je měkčí, vláčnější. Z hlediska energií je pečený chléb JANG, pařený je JIN. Proto je pařený chléb mnohem vhodnější pro malé děti a staré lidi, také při některých formách rakoviny se pečený chléb vůbec nedoporučuje. Co se týká období, pečený je vhodnější v době, kdy se potřebujeme více zahřát, tedy v zimě, od jara do podzimu je vhodnější chléb pařený.

žitný kváskový chléb

Náš žitný kváskový chléb

Pečeme chléb podobným způsobem, jakým to dělali naši předci. Kváskový chléb je dlouhodobě kynutý bez kvasnic. Má přirozeně lehce nakyslou chlebovou chuť, která je způsobena právě dlouhodobým kynutím.

Složení kváskového chleba: žitná celozrnná mouka, žitná chlebová mouka, celozrnná rýže, nebo ječné kroupy, voda, lněné, slunečnicové a dýňové semínko, sůl, ječný slad, chlebové koření.

Jak správně uchovávat kváskové pečivo?

S chlebem z naší jídelny je třeba zacházet trošku jinak. Zapomeňme na igelitový sáček, v něm se zapaří a začne plesnivět. Takže, když ne do igelitu, tak do čeho? Do utěrky. Chléb pěkně zabalíme do čisté utěrky a buď necháme jen tak třeba v potravinové skříni (ale pozor, kváskový chléb by mohl začít plesnivět odspodu, takže je lépe jej dát ještě na mřížku, aby pod ním mohl proudit vzduch). Pro většinu z nás je tohle asi moc, takže já osobně chlebík většinou druhý den zabalím do čisté utěrky, pak dám do igelitového sáčku a vložím do ledničky. Takto mi vydrží třeba i 14 dní. Když ho necháte venku (ale bez igelitu), chléb prostě začne ztrácet vlhkost, začne vysychat, tvrdnout, ale určitě by neměl zplesnivět. O svou zkušenost s mým chlebem se podělil jeden zákazník, který zapomněl chlebík na chatě.  Po 14 dnech, když na chatu znovu přijel, chléb byl trochu tvrdý, ale plesnivý nebyl. Je to o tom, že chléb byl zabalen pouze do utěrky.