z čeho vaříme

♥ Vaření nás baví, takže pokrmy připravujeme v příjemné atmosféře s láskou a radostí ♥

Používám čerstvou a zdravou zeleninu. Mražená zelenina je výjimkou v případě potřeby kukuřice, nebo zeleného hrášku, někdy špenátu. V co nejvyšší možné míře používáme čerstvé bylinky, mnohé z nich můžete vidět na našich oknech, protože si je pěstuji sama.

Snažím se vařit převážně z produktů pocházejících z naší oblasti, obiloviny, luštěniny a koření používám v biokvalitě.

Dezerty se snažím připravovat bez použití cukru. Na doslazení, pokud je to třeba používám obilné slady (ječný, kukuřičný, rýžový), a sirupy (rýžový, agávový, někdy  javorový), někdy doslazujji sušeným ovocem. Pokud je v některých moučnících nebo dezertech použit cukr, jde o cukr třtinový, případně kokosový, nebo palmový, nebo používám sušenou třtinovou šťávu.

Mouky používám v biokvalitě. Jde zejména o mouky špaldovou, žitnou, pohankovou, kukuřičnou. Pšeničnou mouku nepoužívám. 

Oleje používám výhradně nerafinované, tedy rostlinné panenské oleje. Převážně olivové, podzemnicové, řepkové. Do salátů miluji konopný, dýňový nebo olivový olej (lisované za studena).

Mléko, smetana a majonéza jsou čistě rostlinného původu.

Na dochucování používám mořskou sůl, bylinky, koření bez glutamátů (mými favority jsou bylinky od firmy Sonnentor), pravou sojovou omáčku (Shoyu, Tamari), umeocet, rýžový a jablečný ocet, mořské řasy. Suroviny, které používám neobsahují glutamáty, barviva, ani jiné chemické přídavné látky.

Chceš pravidelně dostávat na mail týdenní menu Zahrady? Pokud ano, vyplň tento formulář: