plánované kurzy

Poslední kurz v roce 2018

kdy: sobota 1. prosinec 2018  

čas: od 9.00 cca do 15.00
 
kde: v jídelně ZAHRADA
 
cena každého kurzu: 700,- Kč
 
s sebou: něco na zapisování, oblečení a obutí do kuchyně ...
cukroví

A co budeme vařit? Poslední kurz vaření s láskou a radostí bude tak trochu orientován na Vánoce, poslední svátky roku. Tak trochu říkám proto, že to, co budeme vařit a péci může být na stole i jindy, ne jen o Vánocích. Upečeme dva nebo tři druhy cukroví (podle toho, jak to stihneme), budou přirozeně bezlepkové. Pečené - hrudky z mouky z červené čočky a nepečené - vosí hnízda (jak už jste ode mně zvyklí, žádné mléko, cukr, piškoty apod.).

Také zkusíme sushi rolky - to je moje varianta občerstvení na sváteční stůl.

A jak jsem slibovala, uděláme salát tak, jak ho připravuji na Štědrý den u nás doma, bez brambor, z tuřínu a další zeleniny. Co k němu? To ještě rozmýšlím...

Další termíny kurzů na rok 2018

kdy: vždy sobota

  • 20. říjen 2018 kváskové pečení – chléb žitný, chlebánky žitno špaldové se semínky, nebo s bylinkami, plněný chléb - a když chléb, tak taky něco na něj, takže pomazánka. Blíny (vynikající kváskové smažené placky). Zeleninová vývarová polévka.
  • 10. listopad 2018
  • 1. prosinec 2018 - příprava na Vánoce
 Podrobnější náplň jednotlivých kurzů bude zveřejněna cca 3 týdny před konáním konkrétního kurzu.
Na každý kurz je nutné se přihlásit. Počet účastníků je omezen (minimální množství 6 osob, maximální 12 osob). Přihlásit se můžeš prostřednictvím emailu, telefonu, nebo osobně v jídelně. Pro přihlášení je nutné uvést jméno, email, telefon a potravinové alergie nebo intolerance. Přihlásit se je možné nejpozději ve středu před každým konáním kurzu. Prosím také o sdělení potravinové intolerance, nebo alergie, spolu se svým telefonním číslem.
 
Jídelna má společné prostory s obchodem, takže bude opět možné si i něco nakoupit.
Náplně jednotlivých kurzů vaření, respektive přesný rozpis toho, co budeme vařit dávám dohromady před každým jednotlivým kurzem (beru v úvahu biologické období, aktuální dostupnost surovin, potravinové alergie přihlášených). Ale určitě to bude vařit kompletní menu, tedy polévku, hlavní jídlo a dezert.
 
Pokud se chceš naučit, nebo inspirovat, jak zdravě a hlavně chutně vařit z opravdových surovin, bez zahušťování moukou a škroby, bez glutamátů a umělých dochucovadel, bez mléka a vajec, nebo jak připravit zdravý dezert bez cukru, pak se setkáme na mých kurzech vaření ve vegetariánské jídelně Zahrada, na kurzu vaření s láskou a radostí.
 
Moc se těším na společné vaření, povídání, sdílení...♥

Podrobnější informace o kurzech vaření:

Energie, s jakou jídlo připravujeme, se nám vždy vrátí. A proto, nechceme-li se trávit, nebuďme otrávení, že zas musíme vařit. Vařme s láskou a radostí. Mysleme při krájení mrkve na to, jak je ona mrkev krásná, voňavá a zdravá. Mysleme při přípravě jídla na to, jak si pochutnáme, jak si dodáme do těla životadárnou energii, kterou potřebujeme.

Jednotlivé kurzy jsou sestaveny tak, abychom stihly uvařit celé menu. Tedy polévku, hlavní jídlo s přílohou a zeleninou. Vaříme s ohledem na biologické období, kdy kurz probíhá. Vždy připravíme ještě nějakou sladkou tečku. Dezerty připravujeme zdravě, bez pšeničné mouky, mnohdy bez mouky vůbec a hlavně bez cukru. Na každém kurzu se dozvíte, co by mělo být na talíři, aby byl zdravý a vyvážený.

Na kurzech se naučíte připravovat:

  • obiloviny (spousta z vás jistě ví, jak připravit jáhly, rýži, pohanku - já se snažím ukázat, jak si z těchto surovin připravit i placky, karbanátky, knedlíky, závitky, dezerty...)
  • luštěniny (někteří lidé znají jen čočku s párkem, nebo hrách. Přitom je tolik dalších chutných luštěnin. Ukazuji postupy, jak luštěniny uvařit, aby nenadýmaly. Dále připravujeme z luštěnin výborné karbanátky, guláše a dokonce i slaďoučký dezert bez cukru...)
  • zelenina (zde se dozvíš o různých způsobech úpravy zeleniny a ukážeme si i méně známe druhy zeleniny. Z dýně hokaido lze připravit výborná jídla, nejen dýňovou polévku...)
  • dezerty 
  • tofu variace (tofu je vynikající surovinou pro sladká i slaná jídla. Neupravené ho konzumuje kde kdo, já ukazuji, jak jej lze využít na přípravu zálivky na zapečené pokrmy, pomazánku, jako náhradu vajec, výborný dezert...)
  • svačinky (například pomazánky z luštěnin a zeleniny, obilné saláty se zeleninou, slané cizrnové zobání...)