termíny kurzů vaření s láskou a radostí v roce 2019
kdy: vždy sobota
30. březen – krém z pečeného celeru, kroupové knedlíčky, africký guláš, červená řepa na tymiánu, jáhlový koláč s polevou z datlí a kakaa (dezert)
11. květen - pickles, polévka: mrkvový krém s červenou čočkou, jáhlový nákyp s tempehem a pickles, salát z červené řepy s rukolou, dezert - špaldový koláč s jablky v karamelu
31. srpen – krémová polévka, koláč s cizrnou, mangoldem a tofu
4. + 5. říjen – pátek 16.00 – 16.30 založení kvásku, sobota - kváskové pečení – chléb žitný, chlebánky žitno špaldové se semínky, pomazánka, smažené chlebové placky k zeleninové polévce, zeleninová vývarová polévka.
2. listopad – polévka, nějaké báječné jídlo z pohanky, špaldové krekry se zelím, dezert
1. prosinec TENTOKRÁT NEDĚLE - a to už bude zase Vánoční
A co budeme vařit? U některých kurzů už mám trošku uvedenou nápovědu, ale je to zatím orientační. Náplně jednotlivých kurzů vaření, respektive přesný rozpis toho, co budeme vařit dávám dohromady před každým jednotlivým kurzem (beru v úvahu biologické období, aktuální dostupnost surovin, potravinové alergie, intolerance přihlášených). Ale určitě to bude kompletní menu, tedy polévku, hlavní jídlo a dezert, bývá i něco navíc.
Podrobnější informace o kurzech vaření:
Energie, s jakou jídlo připravujeme, se nám vždy vrátí. A proto, nechceme-li se trávit, nebuďme otrávení, že zas musíme vařit. Vařme s láskou a radostí. Mysleme při krájení mrkve na to, jak je ona mrkev krásná, voňavá a zdravá. Mysleme při přípravě jídla na to, jak si pochutnáme, jak si dodáme do těla životadárnou energii, kterou potřebujeme.
Jednotlivé kurzy jsou sestaveny tak, abychom stihly uvařit celé menu. Tedy polévku, hlavní jídlo s přílohou a zeleninou. Vaříme s ohledem na biologické období, kdy kurz probíhá. Vždy připravíme ještě nějakou sladkou tečku. Dezerty připravujeme zdravě, bez pšeničné mouky, mnohdy bez mouky vůbec a hlavně bez cukru. Na každém kurzu se dozvíte, co by mělo být na talíři, aby byl zdravý a vyvážený.
Na kurzech se naučíte připravovat:
- obiloviny (spousta z vás jistě ví, jak připravit jáhly, rýži, pohanku - já se snažím ukázat, jak si z těchto surovin připravit i placky, karbanátky, knedlíky, závitky, dezerty...)
- luštěniny (někteří lidé znají jen čočku s párkem, nebo hrách. Přitom je tolik dalších chutných luštěnin. Ukazuji postupy, jak luštěniny uvařit, aby nenadýmaly. Dále připravujeme z luštěnin výborné karbanátky, guláše a dokonce i slaďoučký dezert bez cukru...)
- zelenina (zde se dozvíš o různých způsobech úpravy zeleniny a ukážeme si i méně známe druhy zeleniny. Z dýně hokaido lze připravit výborná jídla, nejen dýňovou polévku...)
- dezerty
- tofu variace (tofu je vynikající surovinou pro sladká i slaná jídla. Neupravené ho konzumuje kde kdo, já ukazuji, jak jej lze využít na přípravu zálivky na zapečené pokrmy, pomazánku, jako náhradu vajec, výborný dezert...)
- svačinky (například pomazánky z luštěnin a zeleniny, obilné saláty se zeleninou, slané cizrnové zobání...)




